Barion Pixel

A cookie beállítások kezelése

Oldalunk és partnereink az oldal működéséhez, a teljesítmény optimalizálásához, valamint a funkciók fejlesztése vagy személyre szabása és a releváns hirdetések biztosítása érdekében cookie -kat használ. Beállításait bármikor módosíthatja, ha a webhely minden oldalának alján elérhető "BEÁLLÍTÁSOK MÓDOSÍTÁSA" linkre kattint.

Kreatív ötletek, hogy a gyermek ne unatkozzon nyáron

Kreatív ötletek, hogy a gyermek ne unatkozzon nyáron

Ha 5-10 év közötti gyermeked van, biztosan te is sokat hallod azt, hogy "unatkozom". Ilyenkor minden szülő fejében vadul elkezdenek forogni azok a bizonyos fogaskerekek, hogy valahogy lekösse a gyermeke figyelmét, de egy idő után már nincs semmi új, amit ki tudna találni.

Ha te is ezzel a nyári kiégéssel küzdesz, akkor jól jöhetnek az alábbi tippjeink. Nézzük tehát mit tegyél, hogy a gyermek ne unatkozzon nyáron!

#1 Engedd játszani (online is)

A legtöbb szülő ott szúrja el, hogy a gyermeket görcsösen ki akarja rángatni a szabadba, percre beosztja az idejét és ügyeskedve megpróbálja tanulásra bírni. Nem szabad persze teljesen magára hagyni, és engedni, hogy egész nap a szobájában kuksoljon vagy telefont nyomkodjon, de meg kell neki hagyni a képernyőidőt is.

A mai gyermekek már teljesen máshogy vannak bekötve, mint anno mi: szükségük van az online játékra. Ha tehát a picit az köti le, hogy mesét néz, vagy PlayStationön, Xboxon játszik, akkor engedj neki napi 1-2 órát.

 

Még jobb, ha ebből is közös programot csináltok: konzolozzatok együtt, nézzetek meg együtt egy mesét, majd menjetek ki közösen a szabadba. Sokkal könnyebb lesz így kicsalogatni, mintha egyszerűen ráparancsolsz, hogy "márpedig kimész, mert én azt mondtam".

Ha szeret a gyermek egyedül legózni, vagy más játékokkal játszani, engedd meg neki, hiszen ettől gyerek a gyerek. Attól még, hogy nyár van, nyugodtan lehet bent is a nap egy részében, nem muszáj folyton kint lógnia az udvaron.

 

Közös festés a gyermekkel

 

#2 Kreatívkodjatok együtt

Rengeteg kreatív dolog van, amit együtt is csinálhattok.

Színezhettek közösen színes ceruzával, festhettek A4-es lapra akril festékkészlettel, vagy akár dekormatricákkal is feldobhatjátok a szobát. Ha érzel magadban elég bátorságot, kifesthetitek egymás arcát arcszínező ceruzával is.

Az együtt töltött felhőtlen idő mindkettőtök számára felejthetetlen élmény lesz, hidd el!

 

Tipp: Nézd meg a kreatív, készségfejlesztő termékeinket!

 

#3 Menjetek el túrázni

A közös túrázás, a vadon élő állatok lábnyomainak felkutatása, és úgy általában a természet megismerése sokkal közelebb hoz titeket majd egymáshoz mint azt elsőre gondolnád. A fák, a friss levegő, a csend, a tengernyi zöld egyébként is nyugtatólag hat az emberre, és remek stresszoldó, ezt pedig a gyerekek is érezni fogják.

És nem utolsósorban egy ügyesen megtervezett, gyerekbarát túra bizony lefárasztja a lurkót nap végére, és nem lesz baj az alvással sem.

 

#4 Játsszatok társasjátékot

Az olyan játékok, mint a Gazdálkodj okosan!, a Monopoly, vagy a Ki nevet a végén? nemcsak jó szórakozást nyújtanak, de játszva tanítják a gyermekünket a helyes pénzgazdálkodásra. A legjobb módszer egyébként így oktatni őket, hiszen a számolást, a logikát a szórakozással kötik össze, ami később bizony a suliban is jól jön majd.

 

#5 (Játszva) sportoljatok

Ki ne emlékezne gyerekkorából a kinti fogócskákra, bujócskákra, focira, bunkiépítésre vagy kosarazásra? Minden, kint töltött perc aranyat ér, ha pedig a gyerek szeret kint lenni, akkor érdemes valamilyen közös sporttal is kitölteni ezt az időt.

Ne legyenek kétségeid: a fogócska és más játékok is ugyanúgy megmozgatnak egy csomó izomcsoportot, és lefárasztják a gyerekeket.

 

Strandolás közösen a gyermekkel

 

#6 Strandoljatok közösen

Habár a strandolás költségei magasak lehetnek (főleg egy 4 fős család részére), még sincs minden veszve. Érdemes olyan helyeket keresni, ahol van szabadstrand és tudjátok élvezni vízpart nyújtotta örömöket.

Vigyetek magatokkal frizbit, tollast, labdát vagy kártyát, amivel el tudjátok ütni az időt, ha éppen nem a vÍzben pancsoltok.

 

#7 Esti csillagnézés

Egy tökéletes nyári nap, tökéletes lezárása, ha közösen csillaglesre indultok. Egy kis kézikönyv segítségével együtt megismerhetitek a különböző csillagképeket, és a bolygókat is.

Vigyetek magatokkal távcsövet, és nézzétek meg közelről a holdat, augusztusban pedig készüljetek, mert menetrendszerűen jönnek a Perseidák!

 

+1 tipp Hagyd, hogy a gyermek unatkozzon egy kicsit, neki is kell az "üresjárat"

A legújabb pszichológiai kutatások szerint egyébként nem baj, ha néha bizony hagyod unatkozni a gyermeket, és nem kötöd le állandóan a figyelmét valamivel. Ilyenkor ugyanis megtanulja elfoglalni magát, új élményeket, új tapasztalatokat szerezve ezzel.

Könnyen lehet, hogy épp ez a belső unalom készteti majd őt arra, hogy felfedezze, mi az, ami leköti a kis figyelmét. Lehet, hogy épít valamit, festegetni, rajzolgatni vagy olvasni kezd.

Az unalom tehát épp azt a hatást érheti el, hogy fejlődik általa a gyermek kreativitása.

 

Plusz előny, hogy megtanulja beosztani a saját idejét, elsajátítja a felelősség érzését  -hiszen teljesen rá van bízva, mihez kezd magával. Ezzel megteremtheted az alapját annak, hogy egy olyan egészséges, önálló felnőtt váljon belőle, aki nem függ senkitől és a legváratlanabb helyzetekben is feltalálja magát.